Agerpres: Comunicat de presă – Inițiativa România

Articol publicat aici.

Sesizare Comisia de la Veneția pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor

Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis

Domnule Prim-ministru al Guvernului României, Dacian Cioloș

Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului

Domnule Valeriu Zgonea, Președinte al Camerei Deputaților

Inițiativa România vă solicită sesizarea Comisiei de la Veneția pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Pentru că:

1. O decizie privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie luată rapid și o astfel de sesizare trebuie trimisă imediat;

2. Formal, Comisia de la Veneția poate fi sesizată pentru o opinie doar de către parlament, guvern sau șeful statului;

3. Dorim ca o astfel de sesizare să reprezinte vocea noastră și să nu fie întârziată de interesele, din păcate uneori nedemocratice, ale unor partide parlamentare

Inițiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneția (aici: https://goo.gl/XFQqaF) și vă solicită să o trimiteți către Comisie în cel mai scurt timp. Societatea românească merită să aibă un cuvânt de spus în bună guvernare a țării, iar dumneavoastră, prin trimiterea acestei scrisori, veți dovedi că știți să ascultați ce au de spus românii și că îi veți ajuta să obțină un răspuns.

Vom trimite și noi această scrisoare către Comisia de la Veneția, dar, formal, dumneavoastră aveți calitatea instituțională pentru a o sesiza în vederea unei opinii.

Amintim că Inițiativa România a readus pe 2 decembrie în dezbatere publică necesitatea și obligația democratică și constituțională de a schimba legislația electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Am prezentat public argumentele juridice în acest sens (vedeți aici:  https://goo.gl/CFSfyH) și am prezentat aceste argumente atât în fata Președinției, cât și a Guvernului României. Discuțiile au fost oneste.

Prin aceste demersuri publice, Inițiativa România a determinat actorii instituționali și politici să își clarifice poziția privind acest subiect. Cu toate acestea, deși există o largă majoritate în societatea românească care susține modificarea legislației electorale, nu a fost făcut niciun pas concret pentru modernizarea legislației electorale în acord cu principiul reprezentativității.

Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneția privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menține anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur și a determina un avantaj electoral pentru partidele mari.

Pentru a clarifica termenii dezbaterii și a lua o decizie, Inițiativa România vă propune și această soluție și scrisoarea atașată în vederea obținerii unui punct de vedere de la Comisia de la Veneția.

Inițiativa România

Inițiativa România este o mișcare civică având ca misiune identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent și integru interesele alegătorilor. Inițiativa România are ca primă țintă alegerile locale din București: crearea unei platforme care să prezinte și să promoveze un proiect pentru București și o listă de candidați, alternativă la partidele mari, susținută de o coaliție cât mai largă a societății civile, pentru primăriile și consiliile locale din București.